Pénzt ÉS Életet – Magyarországon is bevethető rendszerszintű megoldások

A “Pénzt ÉS életet” című díjnyertes film egy inspiráló és egyedülálló dokumentumfilm: a filmtörténelem első olyan teljes estés filmje, mely a gazdasági és társadalmi tabunak számító helyi pénzek lehetőségeinek felfedésével foglalkozik. A pénzrendszerrel foglalkozó, nagyközönségnek szóló filmek szinte kizárólag csakis a problémák bemutatásával foglalkoznak. Ez az első olyan film, ami a műsoridő számottevő részét, a teljes második felét a megoldásoknak szenteli.

 

A film az első felében a világ pénzrendszere hibáinak bemutatására törekszik. A pénzrendszer ezen mesterségesen beépített és tudatosan fenntartott, látszólag állam- és magángazdasági, valójában pszichés csapdáinak mindannyian kárvallottjai, áldozatai vagyunk, beleértve a nemzetek vezetőit is.

A film a második felében pedig az ilyen témával foglalkozó művek szinte 100%-ával szembemenve, a MEGOLDÁSOKKAL is részletesen foglalkozik.

Ez az alkotás a mostani Magyarországra is teljes mértékben érvényes: arról szól, hogyan fordíthatjuk a pénzt az élet szolgálatába. Hiszen a jelenlegi pénzrendszerben a “pénzt VAGY életet” mentalitás érvényesül: a ma egyszerűen csak “a pénz”-ként ismert, kizárólagosan használt pénztípust a világot irányító szervezett és önmaga létét tagadó, évezredek óta létező háttérhatalom a legrosszabb jellemvonásaink előhozatalára tervezte meg, az “oszd meg és uralkodj” elvnek megfelelően.

Az emberiség és a világgazdaság jelenlegi működése ember-, élet- és bolygóellenes. Ha kutakodunk az okok mögött, a végén bárhonnan is induljunk, a pénzrendszerre bukkanunk. Mondhatnánk, hogy nem, valójában az emberi psziché, az egós tudat a végső ok. De hogy mi az, ami az egós emberi pszichének is széles tárházából a sok jó és a sok rossz közül túlnyomóan éppen a rosszat hozza elő? Ez bizony nem más, mint a pénzrendszer típusa. 

Nem a pénz minden rossz gyökere, hanem a jelenleg kizárólagosan használt pénzrendszer-típus minden rossz gyökere. Ha megnézzük a történelem folyamatát, valójában az általánosan oktatott elgondolásokkal szemben szinte mindig és mindenhol valamilyen nemzeti és főleg nemzetek feletti pénzügyi művelet a háborúk valódi oka. Az olaj és a nyersanyagok másodlagosak. Mindig a pénzrendszer az első cél.

Kis kitérő: ki gondolná például, hogy a 2018-as szíriai bombázások igazi mély célja az iráni infláció felemelése? Hány helyen hangzik el, hogy Líbia, Afganisztán, Irak központi bankja a helyi lokalitás állami működtetésében volt és ez volt az igazi ok a fegyveres megszállásra? Mennyi helyen olvasni vagy hallani azt, hogy ugyanez a baj Magyarországgal, Szíriával és Iránnal is? Hányan tudják, hogy Kína felemelkedésének első számú oka az, hogy a jegybankjuk a sajátjuk és a nemzeti valutájuk évtizedekig valójában egy “helyi pénz” volt: a jüant/renminbit nem lehetett kiszivattyúzni az országból és bármennyit tudtak/tudnak belőle nyomtatni úgy (az USA-hoz hasonlóan, de azzal a gigantikus különbséggel), hogy a fedezete az általa létrehozott leendő valós termelőkapacitás és társadalmi tőke.

Visszatérve, ez a filmes Odüsszeia összeköti jelenlegi gazdaságunk fájó pontjait, és egy újfajta társadalmi énképet, egy életközpontú társadalmi éntörténetet kínál, ami a bolygó jólétének azon új paradigmáján alapul, amely az egész életet mélységében összekapcsolja. Ezt a történetet osztja a filmben megszólaló híres David Korten, Charles Eisenstein, Elisabet Sahtouris és Bernard Lietaer is (kiemelten ajánlott könyveikért kattints a nevükre).

A filmből a sorok között, illetve e szakértők könyveit áttanulmányozva kiderül, hogy bár az egós éntudatot is meghaladóan, valójában a pénzrendszer típusa az, ami a végső oka a problémáinknak, az, hogy miért fogadunk el mindnyájan egy ilyen pénzrendszert, az a nemzeti, társadalmi és emberiség szintű énképünktől és éntörténetünktől függ. Az emberiség pszichés eredettörténete, önmagának nap mint nap bebeszélt (demagóg módon tudatába kényszerített) önmitológiája, éntörténete, énképe a mély-ok. Ez egy jóval mélyebb okozati szint, mintha csak azt hisszük, az ember gyarló, az ember önző. Erre a megoldás bizony a pénzrendszer típusa, ugyanis a legnagyobb titok, hogy a pénzrendszer és a tudat összekapcsolódik. A pénz valójában egy motivációs eszköz. A pénz egy tudatfegyver. Ezt ellenünk az emberiség ellen használják, de a kollektív Hős Útján a cél és az ajándék pont az, hogy amit ellenünk használtak, azt saját javunkra tudjuk fordítani, sőt átalakítani.

Ebben Magyarország szellemi elitje küldetéstudatot kell, hogy felvállaljon és érezzen, hiszen mi már tudjuk az igazságot és van erőnk annak felvállalására, hirdetésére. Ez a tudás felelőssége és aki szimpatizálni tud a következő gondolattal: a megdicsőülés Hősi Útja. Az igazság felszabadít.

A rendkívül jól felépített, mozgalmas dokumentumfilmben olyan felfedésben lehet részünk, ahol eljutunk a pénz kezdetétől a jelenlegi globális pénzügyi állandó-válság okainak megértésén át a rendszerszintű hibapontok összekapcsolásáig; majd a lehetséges, nem toldozó-foltozó, hanem rendszerszintű megoldásokra is rávilágítást kapunk.

A legfontosabb, hogy társadalmi közösségként tartozunk magunknak azzal, hogy megértsük az úgynevezett pénz technológiájának alapjait, hogy hatékonyan részt vehessünk egy pozitív gazdasági átalakulásban, ami sokkal gyorsabban és mélyebben mehet végbe, mint annak idején az ipari forradalom.

A filmben nemcsak szakértőket, hanem olyan magánszemélyeket és vállalkozásokat is hallhatunk, akik tudatosan és életközpontúan alakítják át kapcsolataikat a pénzzel.

Bernard Lietaer gondolatait felhasználva, az ipari forradalomhoz szükség volt a monokulturális pénzrendszerre, azonban ha meg akarjuk oldani társadalmi problémáinkat, akkor egy monetáris multikultúra, egy nemzeti és térségi szintű valuta-ökoszisztéma, kiegészítő pénznemek rendszere szükséges (korábban már írtunk arról, hogy a kiegészítő valuták kétfélék lehetnek, lokalitás- és funkcióközpontúak; hogy milyen társadalmi célokra lehet ezeket használni, arról a társadalmi tőke típusai című bejegyzésünkben írtunk).

Meg kell, hogy fontoljunk a jólétünk szempontjából minden kritikus kérdést: hogyan léphetünk túl azon, hogy csupán fogyasztók, adósok és hitelezők legyünk, és miképpen használhatjuk a pénzt, hogy az valóban bennünket, mint embereket szolgáljon? Hogyan lehetünk többek, mint a rejtőzködő magánhatalom globális hitelrabszolgái, akik azt se tudják magukról, hogy valójában azok?

A pénzügyi demokrácia sosem létezett, ugyanis a pénzrendszer mindig is egy diktatórikus rendszer volt, bankárdinasztiák szűk elitjének kezében, a nemzetállamok felett. Ezek a végtelen hatalmú csoportok talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy valójában a világtörténelem legnagyobb maffiadinasztiái is. De milyen tudásokra van szükség ahhoz, hogy az ő céljaikkal szembemenve meg tudjuk tervezni a pénzügyi keringési rendszert, a pénzrendszer flow-állapotát, amely elősegítené a jogi után a pénzügyi demokráciát, a pénzügyi esélyegyenlőséget, egyáltalán lehetővé tenné nemzetünk, nemzetcsoportok valódi felemelkedését?

Milyen felelősséget kell vállalniuk a vállalatoknak? Hogyan lehetne megváltoztatni, valójában pozitívan kiegészíteni azt a hozzáállást, amit többek között azon hírhedt mondatáért Nobel-díjat kapott közgazdász Milton Friedman jelentett ki, hogy “The business of the business is the business”, vagyis: “Az üzlet dolga (kizárólag) a pénzcsinálás!” (a társadalmi és környezeti következmények csak lényegtelen, lelegyinthető dolgok). 

A film szemlélteti, hogy mit jelent valójában az, hogy a pénzzel az életet teljessé tenni (a jelenleg általánosan elterjedt gyakorlat, az “életet elnyomni” helyett), valamint hogy hogyan kell megközelíteni ezeket a kérdéseket egyszerre egyértelmű tényszerűséggel és együttérzéssel. A “Pénzt ÉS életet” című filmben szereplő tudás lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy reagáljunk korunk alapvető kérdéseire, és részt vegyünk a feltörekvő új gazdaságban, melyet hozzátesszük, az újfajta technológiák széles köre a világtörténelemben először: támogat.

Nem tértünk ki rá, de a kriptovalutáknak is a fentiek szellemében, azok tudatos alkalmazásával van értelme, odafigyelve arra, hogy a jó szándékkal, társadalmilag építőnek tervezett kriptovaluták mellett is meg KELL, hogy maradjon a készpénz (készpénz formájú kiegészítő pénznemekkel együtt), hogy a készpénzmentes (előbb-utóbb rabszolga) társadalomnak még az eszmeisége se nyerhessen teret.

Ha a film a youtube-ról törlődne, alternatív link ittA film weboldala: MoneyAndLifeMovie.com. A filmet a producer maga ingyen közzétette az interneten. A magyar fordítás az ő engedélyével készült és került külön feltöltésre. Kapcsolódó cikk “A Pénzről Minden Igazság” címmel (a brit Jegybank leleplezte a pénzrendszert fő témájával). Kapcsolódó, szintén pozitív és reményadó non-fiction nagyfilm itt.

Kapcsolódó:
Bernard Lietaer, a helyi pénzek atyjának életműve https://drabikjanosblog.wordpress.com/2019/05/13/bernard-lietaer-a-helyi-penzek-atyjanak-eletmuve

Bernard Lietaer – A Társadalmi Tőke Típusai – a nemzet felemeléséhez https://drabikjanosblog.wordpress.com/2018/04/18/bernard-lietaer-a-tarsadalmi-toke-tipusai-a-nemzet-felemelesehez

Kiegészítő Pénznemek magyar videógyűjtemény Lietaer videókkal:
https://www.youtube.com/watch?v=Dm8_PobjUR4&list=PLss5aQAYRuiMnb-ku1mxn4VUCPZCVGMD2