Miért fontos Szíria Oroszország és Irán számára?

Assad szír elnök jelentette ki (The Jerusalem Post 2010. május 25.), hogy a globális erőviszonyokban változás következett be. Egy új geopolitikai alternatíva bontakozott ki Szíria, Irán, Oroszország és Törökország együttműködésével. Ennek alapját a világ központi térségében lévő közös érdekek alkotják. Ennek az új integrációnak volt az egyik kifejeződése, hogy Teherán 2010 szeptemberében támogatta azokat a hadgyakorlatokat, amelyekben kínai és török légi-egységek vettek részt, s amelyek keretében a kínai légierő gépei használhatták az iráni katonai támaszpontokat. Itt az bír különleges jelentőséggel, hogy Irán megengedte légibázisainak a használatát kínai harci-gépek számára.

Moszkva és Teherán azért támogatja kitartóan Damaszkuszt, mert számukra nagyon lényeges geopolitikai érdekek forognak kockán. Valójában az Eurázsia feletti hegemónia kérdéséről van szó. Ha Szíriát sikerült destabilizálni, akkor az megkönnyíti a Teherán elleni fellépést. A Nyugat partnerévé téve  Iránt be lehetne vonni az Oroszország és Kína ellen kialakult katonai táborba.

Moszkva továbbra is szabadon akarja használni szövetségese – Szíria – tengeri kikötőit. Ezen túlmenően Oroszország ellenzi, hogy elveszítse a Szírián keresztül haladó energiaszállító útvonalakat, amelyek összekötik a Kaszpi-tenger medencéjét a Földközi-tengerrel. Ha Szíria a Nyugat érdekszférájába kerül, akkor ezeket a geopolitikailag fontos útvonalakat át kell csoportosítani. Ez sértené Irán érdekeit is, mert Szírián és Libanonon keresztül közvetlenül lehetne kőolajat szállítani a Perzsa-öbölből a földközi-tengeri kikötőkbe.