Mennyire független Ukrajna az államcsíny után?

2015. július 6-án The Saker számára figyelemre méltó dokumentumot[1] küldött egy Cassad Ezredes nevet használó blogger, aki tájékozottságával szerzett nevet magának. Egy levélről van szó, amelyet Richard J. Durbin amerikai szenátor küldött Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek. A levelet teljes terjedelmében közöljük:

UNITED STATES SENATE
Washington, DC 20510-1504
2015. június 25.

Mr. Arszenyij Jacenyuk
Ukrajna miniszterelnöke
12/2 Hrushevszky utca
01008 Kijev, Ukrajna

Kedves Jacenyuk Miniszterelnök:

            Ezúton biztosítom, hogy az Egyesült Államok Szenátusa továbbra is bízik Önben és osztja az ukrán vezetés olyan kulcsembereinek, akik teljes mértékben elkötelezettek a demokrácia ügyének, a Petro Porosenko elnök általi elbocsátásával kapcsolatos aggodalmait. Egyetértek: szükséges minden erőfeszítést megtenni, hogy Olekszij Pavlenko továbbra is a mezőgazdasági- és élelmiszerügyi miniszter maradjon. Elbocsátása további akadályokat gördít az amerikai és az ukrán mezőgazdasági vállalatok együttműködésének a kibővítése elé. Különösen fontosnak tartom, hogy Jurij Nedaskovszki továbbra is az Energoatom vállalat elnöke maradjon. Nagyrészt azért, mert hatékonyan járult hozzá, hogy Ukrajnának legyen lehetősége szorosabban együttműködni külföldi partnereivel a nukleáris energiatermelés területén.

            Továbbá, szeretném tájékoztatni, hogy az Egyesült Államok Szenátusának Ukrajna Bizottsága mérlegelte az Ön javaslatait Arsen Avakov belügyminiszter, Vologyimir Demcsisin energia- és szénipari miniszter, valamint Szergej Kosztyuk Ukrgazvidobuvannya cég elnöke vonatkozásában. A szenátorok többsége egyetértett abban, hogy sem Demcsisin Úr, sem Kosztyuk Úr nem felel meg az állás által támasztott követelményeknek. Egyelőre nincs egyértelmű megoldás Avakov Úr problémájára. A szenátoroknak eltér a véleménye. Úgy gondolom, az a helyes, ha elhalasztjuk a döntést egy időre ebben a kérdésben.

Baráti üdvözlettel,

Richard J. Durbin

az Egyesült Államok szenátora

[1] http://colonelcassad.livejournal.com/2268793.html

Megj.: The Saker korábbi hivatásos katonai elemző, aki orosz emigráns család tagjaként Európában született. Az orosz-ukrán konfliktus idején Floridában szerkesztette a Vineyard of the Saker blogot. Rendszeresen ír a Russia Insider című internetes újságba, amely 2014 nyara óta olvasható a világhálón. Az orosz viszonyokat alaposan ismerő nyugati szakértők felismerték, hogy a tömegtájékoztatás pontatlanul, szelektíven és irreálisan negatív képet festve tájékoztat Oroszországról már több mint 20 éve a kommunizmus bukása óta. Ez súlyos politikai hibákhoz vezetett az Egyesült Államokban és Európában. Ezért döntöttek The Saker és társai úgy, hogy létre hozzák a Vineyard of the Saker blogot. A The Saker bloghoz csatlakoztak francia, német, óceániai és szerb szakemberek, továbbá várható latin-amerikai munkatársak közreműködése is.

A lap és a mellékelt tanulmány szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.