Porosenko alkotmányellenesnek tartja Janukovics elmozdítását

Porosenko ukrán elnök beadvánnyal fordult Ukrajna Alkotmánybíróságához, hogy az hivatalosan is ismerje el: a korábbi elnök – Viktor Janukovics – elmozdítása 2014 februárjában alkotmányellenes volt és ezért illegitim:

„Arra kérem a Bíróságot, nyilvánítsa alkotmányellenesnek azt a törvényt, amely megfosztotta elnöki címétől Viktor Janukovicsot.”

Porosenko kijelentését nyilvánosságra hozta az ukrán Alkotmánybíróság a honlapján. A jelenlegi ukrán elnök szerint az említett törvény megszegi az alkotmányt, amely úgy rendelkezik, hogy az ukrán elnököt védelmezi a jog és elnöki címe élete végéig megilleti. Hangsúlyozta, hogy a parlament a 2014 februárjában elfogadott törvénnyel aláásta az alkotmányosságot. Mindez azért elgondolkodtató, mert Porosenko maga is aktívan támogatta az EuroMaidan tüntetéseket 2013 novembere és 2014 februárja között Kijevben, amelyek végülis a kormány bukásához és Janukovics elmeneküléséhez vezettek.

Porosenko államcsíny útján, alkotmányellenesen lett Ukrajna elnöke. Ezért is elgondolkodtató, hogy elismeri: Janukovics elmozdítása illegális volt, és hangsúlyozza, hogy Ukrajna elnökét az ukrán jog szerint élete végéig védelemben kell részesíteni az országban. A jelek szerint Porosenko szükségesnek látta jelezni, hogy a saját elnöksége is veszélyeztetve van. Az orosz parlament alsóháza Külügyi Bizottságának a vezetője, Alekszej Puskov bizarrnak nevezte Porosenko lépését:

„Ott tartunk, hogy Porosenko elismerte Janukovics hatalomból való elmozdításának az alkotmányellenes természetét. Az Európai Unió és az Európa Tanács parlamenti Közgyűlése mindkettőt tagadta. Most már el van ismerve.”

2014-ben Janukovics az ukrán politika bűnbakja lett, miután kormányát tették felelőssé az országot sújtó bajokért. Több mint egy évvel a korábbi elnök távozása után Miheil Szaakasvili Ukrajna Ogyessza tartományának az új kormányzója kijelentette, hogy legjobb esetben is Ukrajnának további húsz évre van szüksége arra, hogy gazdaságilag elérje azt a szintet, amelyen 2013-ban a Janukovics-kormány idején volt.

A lap és a mellékelt tanulmány szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.