Igor Kolomojszkij magánhadserege az “Azov Zászlóalj”

Igor Kolomojszkijt, akit az ukránok egyszerűen „az ukrán maffia főnökének” neveznek, a kijevi bábkormány, Washington akaratának megfelelően, az egyik legfontosabb keleti régió kormányzójának nevezett ki. Kolomojszkij a tulajdonosa a legnagyobb ukrán bankoknak, a filmipari üzemeknek, nyersanyag erőforrásoknak, az élelmiszeripar döntőrészének, a szállításnak, katonai üzemeknek és jelentős részesedése van a kőolaj-feldolgozásban is. A sokszoros dollármilliárdos hobbija az aranyszobrok gyűjtése. Svájcban él, természetesen biztonságban és luxusban. Azok közé a szupergazdag emberek közé tartozik, akik a közvagyon ellopásából, megvesztegetésből, és a riválisok életének kioltásából lett oligarcha.

Kolomojszkij nem egyszerűen ’zsidó származású’ oligarcha. Ő az ukrajnai zsidó közösség egyik fontos vezetője, Izrael és számos ukrajnai zsinagóga pénzügyi támogatója. Kolomojszkijnak nem okozott különösebb problémát, hogy az illegális hatalomátvételben együttműködött az ukrajnai neonácikkal, még olyan személyekkel is, akik ki vannak tiltva az Egyesült Államokból nyíltan hirdetett antiszemitizmusuk miatt. Az oligarchák esetében a zsidó lelkiismeret alul maradt a hatalomátvételhez fűződő politikai és pénzügyi érdekeikhez képest.

Azov Zászlóalj

Azov Zászlóalj

Kolomojszkijnak saját magánhadserege is van és ő állította fel az Azov Zászlóaljat, amely a magukat nyíltan neonácinak valló zsoldosokból áll. A londoni Sunday Times megírta, hogy a lakosságban éles visszatetszést kiváltó vérontások mögött többnyire ezek a neonáci zsoldosok álltak. Az INTERPOL felvette Kolomojszkijt a nemzetközileg kőrözött bűnözők listájára. Az a vád ellene, hogy Kelet-Ukrajnában tiltott háborús eszközöket és módszereket alkalmazott, minősített gyilkosságoknak számító bűncselekmények elkövetésében és emberrablásokban vett részt.

(Az 1963-ban született Valerijovics Kolomojszkij 2,5 milliárd dollár vagyonnal rendelkezik és Ukrajna harmadik leggazdagabb embere. Egy TV állomás, a Privat Bank, továbbá kőolaj-ipari üzemek és számos ingatlan tulajdonosa. Az Azov zászlóaljnak mintegy 500 jól felszerelt és páncélozott járművekkel is ellátott zsoldosa van. Az Azov katonai egység zászlajára az van írva, hogy „szabadság vagy halál”.)

Kolomojszkij közismert arról, hogy fizetett terroristákkal félemlíti meg üzleti riválisait. Hatalmas vagyonát most félkatonai rohamosztagok finanszírozására fordítja. Az egyik ilyen rohamosztag az agresszivitásáról vált hírhedté, mert brutális kegyetlenséggel bánik a lakossággal. Miután Putyin gyilkossággal vádolta, azóta Kolomojszkij több halálos fenyegetést is intézett az orosz elnök címére.

Az ukrán törvények nem teszik lehetővé, hogy kettős-állampolgárok töltsenek be magas kormánytisztségeket. Ennek ellenére a dnyetropetrovszki régió kormányzója, Igor Kolomojszkij, hármas-állampolgár.

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.