Szaúd-Arábia, Oroszország, Ukrajna és Szíria kapcsolata

A montreáli központtal működő Global Research munkatársa, Stephen Lendman, 2014. május 6-án arról tudósított, hogy Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági szolgálatának egy volt tisztje elmondotta neki, hogy a Szaúd-Arábia által a szíriai felkelőkhöz küldött kiképzőket áttelepítették Ukrajnába. Riad, az általa finanszírozott zsoldosoknak, valamint hadfelszerelésüknek az Ukrajnába való küldésével akarta segíteni az orosz-barát felkelők elleni harcot. Ezek a kiképzők már részt vettek Kramatorszk térségében az autonómiát követelő orosz-barát ellenállók leverésében. Riad korábban magántulajdonban lévő és fegyveres szolgáltatást nyújtó cégek segítségével vett részt a szíriai kormányellenes háborúban. A riadi politika irányítóinak egy része meg akarta büntetni Moszkvát, amiért támogatta a szíriai kormányzatot az odaküldött külföldi zsoldosokkal folytatott küzdelmében.

Ismert tény, hogy 2013 nyarán Bandar Bin Szultán herceg, a riadi hírszerző szolgálat vezetője azt javasolta Putyinnak, hogy Oroszország vonja meg támogatását Szíria törvényes kormányától és ezért Szaúd-Arábia cserébe garanciát vállal arra, hogy a Szocsiban rendezett téli Olimpián semmilyen merényletre se kerüljön sor iszlám terroristák részéről. A szaúdi herceg tudtára adta Putyin elnöknek, hogy vannak olyan csecsen-csoportok, amelyek a radikális iszlám hívei és készek öngyilkos merényletekre. Arra is ajánlatot tett, hogy Moszkva és Riad működjön együtt az olaj világpiaci árának a kialakításában és a kőolaj kitermelés közös szabályozásában. Az orosz elnök a riadi politikus egyetlenegy ajánlatát sem fogadta el és továbbra is támogatta Szíria törvényes kormányát. Több hírforrásból is arról értesülhettünk, hogy Obama fokozta az együttműködést a riadi kormányzattal abból a célból, hogy Szaúd-Arábia növelje olajtermelését. Ez lehetővé tette az Egyesült Államok számára az olaj világpiaci árának a csökkentését, ami viszont érzékenyen érinti Oroszország bevételeit, mert azok jelentős része a kőolajból származik.

Az ukrajnai helyzetkorábban több vonatkozásban is emlékeztetett arra az Amerika és a NATO által támogatott akcióra, amelyre 2008-ban került sor Dél-Oszétiában. A NATO által támogatott grúz csapatok megtámadták Dél-Oszétiát, amely Oroszország szövetségese. Moszkva gyorsan válaszolt és visszaverte a támadást. Washington akkor meghátrált. Most azonban nem várható, hogy Putyin döntőmódon azonnal beavatkozik. A helyzet túlságosan komoly és bonyolult ahhoz, hogy hasonlóan lehessen közbeavatkozni, mint 2008-ban Grúziában. Ukrajnában sok millió ember élete forog kockán és a Nyugat által hatalomra segített csatlós kijevi kormányzat növekvő mértékben használja a NATO által létrehozott ukrajnai Gladio terrorista csoportjait.

 A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.