Növekszik a feszültség az EU és Washington között az ukrán válság megítélésében

Növekszik a feszültség az EU és Washington között az ukrán válság megítélésében. Az amerikai tömegtájékoztatás egyre félelmetesebb állításokat tesz közzé Ukrajnáról anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben is alátámasztaná azokat bizonyítékokkal. Ez fokozatosan aláássa a bizalmat a NATO-szövetségen belül is. Németország már a legmagasabb szinten is bírálja az Obama-kormányzatot, amiért egyre erőszakosabban használja a propagandát az Oroszország ellen indított információs-háborúban.

Top NATO commander General Philip Breedlove

Top NATO commander General Philip Breedlove

A Der Spiegel német hetilap 2015. március 6-i száma keményen megbírálta a NATO katonai parancsnokát Philip Breedlove tábornokot. Már a cím is sokatmondó: „A harcias Breedlove: Berlint aggasztja a NATO álláspontja Ukrajnáról” Egyre világosabb, hogy a németek kezdik elveszteni türelmüket az Ukrajnára vonatkozó félelemgerjesztő amerikai állításokkal kapcsolatosan, amelyek nincsenek alátámasztva, és amelyek egy olyan érzékeny időszakban hangzanak el, amikor létrejött egy törékeny tűzszünet Kelet-Ukrajnában.

A Der Spiegel megírta, hogy a Bundesnachrichtendienst, a BND, amely a CIA német változatának felel meg, nem osztja Breedlove szélsőséges álláspontját.

„Minden alkalommal, amikor a Breedlove vezetése alatt álló NATO riasztó bejelentéseket tesz orosz csapatok és páncélosok mozgásáról, sokan csak hitetlenkedve csóválják a fejüket a Kancelláriában. Egy magas beosztású német hivatalos személy téves állításoknak és eltúlzott beszámolóknak nevezte mindezeket egy Ukrajnáról tartott hivatalos tanácskozáson, amelyek a NATO-t – következésképp az egész Nyugatot – azzal fenyegetik, hogy hiteltelenné válik.”

Az Obama-kormányzatnak az Ukrajnával kapcsolatos téves és harcias magatartása arra kényszerítette Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt, hogy személyesen lépjen fel a tűzszünet létrehozása és a válság politikai eszközökkel történő megoldása érdekében. Berlin és Párizs megtagadta az amerikai stratégia engedelmes követését, amely támogatja Kijev háborújának a kibővítését a függetlenségüket kikiáltó tartományok ellen.

Ez a fegyveres konfliktus rendkívül veszélyes, mert végső soron két nukleáris nagyhatalom áll szemben egymással. Merkel 2015. február 9-én a Fehér Házban megkísérelte rávenni az amerikai elnököt, hogy a washingtoni törvényhozás harcias tagjai kívánságának ellenállva ne szállítson csúcstechnológiájú fegyvereket Ukrajnának. Obama a hírek szerint megígérte a német kancellárnak, hogy ellent fog állni a ránehezedő nyomásnak.

2015. március 4-én az amerikai szenátus külügyi bizottságának a meghallgatásán Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár azonban eltorzítva azt állította, hogy Oroszország robbantotta ki és tartja ellenőrzése alatt az ukrajnai konfliktust, amelyet orosz tankok és nehézfegyverzet tart életben. Nuland szerint a Krím és Kelet-Ukrajna „a terror uralma” alatt él. A Nuland és a washingtoni döntéshozók által képviselt álláspont nem vesz tudomást arról, hogy ténylegesen hogyan kezdődött az ukrán válság, amelyet Washington és a NATO hosszú éveken át készített elő, finanszírozott és robbantott ki.

A válság kezdeményezője nem az orosz elnök volt, ő csupán kényszerűen válaszolt a Nyugat által kierőszakolt rendszerváltásra. Meg kellett előznie, hogy a NATO rendezkedjen be Szevasztopolban és átvegye Oroszország egyetlen fekete-tengeri támaszpontját. Nuland és társai kísérleti terepnek tekintik Ukrajnát, ahol a gyakorlatban lehet kipróbálni a pszichológiai és az információs hadviselés legújabb technikáit.

Egy másik német napilap – a Bild – beszámolt a Münchenben 2015 februárjában tartott Biztonsági Konferenciáról. Nuland a német kancellár béke-erőfeszítéseit lekezelően „Merkel moszkvai dolgának”, ugyanezen a tanácskozáson egy másik amerikai résztvevő pedig az „európaiak moszkvai hülyeségének” nevezte.

Nuland szerint Merkel és Hollande csak az ukrán háború gyakorlati oldalával, az európai gazdaságra tett hatásával törődött. Félnek attól, hogy hátrány éri a gazdaságot Oroszország ellenszankciói nyomán. Gúnyos megjegyzést tettek Ursula von der Leyen német védelmi-miniszterre, aki szerintük defetista, mert már nem hisz egy kijevi győzelemben.

A Bild beszámolója szerint Nuland Merkel kancellár diplomáciájával szemben az éleshangú, kemény propagandát ajánlotta, amely úgy állítja be az ukrán válságot, hogy megakadályozza az európaiak visszakozását. „Retorikával harcolhatunk az európaiak ellen.”

Breedlove NATO parancsnok szerint azért kell a kijevi kormánynak még több fegyvert szállítani, mert ez megemelheti a háború költségeit Putyin számára, lelassítja az egész folyamatot és időt ad arra, hogy a szankciók és a többi intézkedés elérje a hatását. Nuland felszólította az amerikai politikusokat, hogy a védelmi-fegyverek kifejezést kell használni, amelyeknek az a rendeltetésük, hogy ellensúlyozzák Putyin támadó-fegyvereit.

Victoria Nuland kongresszusi meghallgatásán is a rá jellemző kemény retorikát használta. Ehhez társultak Breedlove félelemkeltő, de bizonyítékokkal alá nem támasztott beszámolói arról, hogy több mint ezer harci jármű, bevethető fegyveresek, nagy teljesítményű légvédelmi eszközök és tüzérségi ütegek érkeztek Dombászba. Nuland, Breedlove és kijevi szövetségesei is fokozták a hisztériakeltést. Az ukrán hadsereg szóvivője, Andrij Liszenko, arról számolt be, hogy 50 tank, 40 rakétarendszer, valamint 40 páncélozott jármű érkezett Luganszk térségébe Oroszországból. Ez az állítás sem lett semmivel alátámasztva, noha ma már a műholdakról azt is észlelni lehet, ha egy kavicsot dobnak a vízbe. A légből kapott állításokat a szokott vurlitzer-módszerrel, vagyis a vég nélküli ismétléssel teszik hitelessé a globális médiának kiszolgáltatott közvélemény számára.

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.