A neokonok színes-forradalmai világszerte

A demokrácia és a liberalizmus fogalmának az átértelmezése a Nyugat fontos ideológiai- és propaganda eszközévé vált az Amerikát ellenőrzése alatt tartó pénzhatalmi világelit kelet-európai terjeszkedésében. Gerald Sussman – a Portlandi Állami Egyetem tanára – állapította meg „Branding Democracy: U.S. Regime Change in Post-Soviet Eastern Europe” (A demokrácia minősítése: amerikai rendszerváltás a poszt-szovjet Kelet-Európában; 2010) című jelentésében, hogy az Egyesült Államok aktívan segítette és koordinálta a politikai destabilizációt és az utcai-tüntetések megszervezését a térségben. A cél a neoliberális rendszer uralomra juttatása volt. Ennek lényege olyan mozgékony és rugalmas korporációk által irányított információs gazdaság kiépítése, amely teljes mértékben kiszolgálja a pénzuralmi világelit pénzügyi-gazdasági, politikai és kulturális igényeit.

Ezek a színes-gyümölcsös-bársonyos mozgalmak segítették, hogy a globális pénzuralmi elit a helyi politikai vezetőcsoportokat lecserélje hozzá hű, minden kívánságát teljesítő Nyugat-barát politikusokra, akik az átértelmezett demokrácia nevében végrehajtják azokat a reformokat, amelyek az Egyesült Államok, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) és a NATO érdekeit szolgálják.

Abban az évben, amikor Asmus publikálta jelentését, a brit Védelmi Minisztériummal együtt, az amerikai kormány 65 millió dollár segélyt nyújtott ukrán ellenzéki vezetők és politikai aktivisták „demokrácia tréningjére” (lásd: A „TechCamp” projekt lényege: polgárháború előkészítése Ukrajnában (2013-11-20) c. bejegyzést).. Ennek az összegnek egy része akkor Viktor Juscsenkohoz került, aki egy nagyon vitatott választás nyomán került hatalomra. 2013 decemberében a Nemzeti Sajtóklubban – Washingtonban – hangzott el Viktoria Nuland külügyminiszter-helyettesnek már többször is idézett kijelentése, hogy az Egyesült Államok 5 milliárd dollárt fordított arra, hogy létrejöjjön egy ‘biztonságos, virágzó és demokratikus’ Ukrajna.

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.