Blackwater-Academy zsoldosok Ukrajnában

A Spiegel Online 2014. május 11-én arról számolt be, hogy Kelet-Ukrajnában négyszáz amerikai zsoldos harcol a helyi önvédelmi fegyveresek ellen. A Spiegel a ’Bild am Sonntag’ című hetilap tudósítására támaszkodott, amely viszont értesüléseit a titkosszolgálati kapcsolataitól szerezte. Az Ukrajnában bevetett zsoldosok a katonai jellegű szolgáltatásokat nyújtó Academy nevű magánvállalattól érkeztek, amelyet korábban Blackwater-nek hívtak. Ezek a professzionális fegyveresek mindennemű etnikai, állampolgársági, ideológiai vagy vallási kötődés nélkül kizárólag anyagi ellenszolgáltatás ellenében és anyagi érdekek által ösztönözve hajtanak végre harci, kiképzési feladatokat bárki részére, aki megfizeti őket.

Blackwater-in-Ukraine-563x430_zps3acc8be5

Az Academy zsoldos cég cáfolta a Bild um Sonntag tudósítását. Ezzel szemben a RIA Novosti orosz állami hírügynökség április 7-én megerősítette, hogy Blackwater zsoldosok vettek részt a kelet-ukrajnai harcokban. Ezek a külföldről érkezett fegyveresek az ukrán különleges belbiztonsági erőket tömörítő Sokol nevű rendfenntartó szervezet egyenruháját viselték. A külföldi zsoldosoknak a helyi önvédelmi erők ellen kellett harcolniuk Szlovjanszkban. A berlini kormányt erről április 29-én tájékoztatta a német hírszerző szolgálat (a BND). Azt, hogy ki adott megbízást a külföldi zsoldosoknak az ukrajnai bevetésre, május közepén még nem volt teljesen egyértelmű.

2014. május 17-én súlyos harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a kijevi átmeneti kormányhoz tartozó nemzeti gárda katonái és a helyi önvédelmi fegyveresek között. Az Ukrán Független Tájékoztatóügynökség – az UNIAN – szerint a harcok a helyi kerámiagyár környékén folytak. Az önvédelmi fegyveresek világítórakétákat és tüzérséget is bevetettek a kijevi kormány csapatai ellen.

2014. május 13-án Nyikolaj Levcsenko képviselő sürgette a kijevi hatóságokat, hogy állítsák le a hadsereg bevetését Kelet-Ukrajnában, és vegyék figyelembe az ottani lakosság véleményét. Ha Kijev folytatja a büntetőintézkedéseit, akkor az polgárháborúhoz vezethet. Levcsenko, aki a Régiók Pártja tagja, mély sajnálkozását fejezte ki az elmúlt héten történtek miatt, és azt vetette képviselőtársai szemére: nem értik, hogy mennyire reális veszély egy polgárháború kitörése, ami Ukrajna felbomlásához vezet. Az átmeneti kormány terrorista ellenes leszámolását állam által elkövetett terrorizmusnak nevezte, ahol a hatóságok saját népük ellen viselnek háborút.

"400 amerikai zsoldos harcol a helyi önvédelmi fegyveresek ellen" //Kép: rt.com; "400 US mercenaries 'deployed on ground' in Ukraine military op"

“400 amerikai zsoldos harcol a helyi önvédelmi fegyveresek ellen” //Kép: rt.com; “400 US mercenaries ‘deployed on ground’ in Ukraine military op”

Levcsenko arra is felhívta a figyelmet, hogy magánpénzzel finanszírozott zászlóalj is részt vesz a Donyeck tartományban folyó harcokban: „Ezek a Maidanról származó békés aktivisták felfegyverkezve kerültek bevetésre, nyilvánvalóan terrorista gyilkosok.” Levcsenko képviselő Turcsinov ideiglenes államelnöknek címezve kitért a Kelet-Ukrajna két tartományában megtartott népszavazásra is: „Még akkor is, ha valaki hallgat Önre, Turcsinov úr, Ön azt állította, hogy a donyecki régió lakosainak csak a 30%-ka vett részt a népszavazáson. Szeretném Önt arra emlékezni, hogy ez a 30% két- és félmillió embert jelent, és ezek egyértelműen fejezték ki akaratukat. Bármely országban két- és félmillió ember akkora erőt jelent, amelyre egy kormánynak hallgatnia kell.”

Levcsenko emlékeztetett arra is, hogy amikor Turcsinov volt ellenzékben, akkor kényszerítette az egész országot, hogy az hallgasson a Maidanon tüntető néhány ezer emberre: „Ön azt hangoztatta világszerte, hogy hallgatnunk kell a Maidan tüntetőire. Donyeckben két- és félmillióan fejezték ki szervezett módon a véleményüket. Ezekre miért nem kell hallgatni?”

„Ne nevezzük őket szeparatistáknak, vagy banditáknak. Ők Önök ellen szavaztak. Nem óhajtanak egy nacionalista bandával együtt élni abban az országban, ahol még mindig nem bontották le az utcai barikádokat, ahol tovább tevékenykednek a neonáci csoportok, és most keletre is ki lettek küldve, hogy büntetőakciókat hajtsanak végre.” – mondotta Levcsenko, hozzáfűzve: „A Régiók Pártja követeli, hogy Kijev hallgasson a nép véleményére, állítsa le a büntetőakciókat a keleten és kezdjen tárgyalásokat minden érintettel. Ha ezt Önök nem teszik meg Turcsinov, Nalivajcsenko és Avakov urak, akkor személyesen viselik a felelősséget az Ogyesszában elégetett áldozatokért, a keleten folyó vérontásért és szörnyűségekért. Nem akarunk neonáci terroristákkal egy országban élni. Követeljük kerekasztal tárgyalások megtartását az azonnali decentralizációs folyamatokról és a hatalommegosztásról Kijev és a tartományok között. Önöknek meg kell indokolni az Ukrajna keleti tartományaiban élőknek, hogy miért tartozzanak továbbra is ehhez az országhoz. Meg kell győzni őket, hogy Ukrajna dél-keleti részében élők is biztonságban érezhetik magukat és olyan szabályok lesznek, amelyek megakadályozzák, hogy az ország egyik része visszaéljen a másik rovására. Nem szeparatisták és banditák élnek keleten, hanem olyan emberek, akik ebben az országban szeretnének élni. Ehhez azonnali tárgyalásokra, kompromisszumokra és alkotmányos reformra van szükség.” – fejezte be a csonka-kijevi parlamentben elmondott beszédét Levcsenko.

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.