Nyílt levél Kálmán Olgához

Fontosnak tartom, hogy megvitassuk: van-e szervezett magánhatalom Magyarországon és világszinten. 2013 márciusában emailben is és nyílvánosan is kísérletet tettem arra, hogy ezt a kérdést vitassa meg az ATV népszerű szerkesztője és műsorvezetője, Kálmán Olga.

Csupán annyit kértem, hogy tegye fel általa tisztelt társadalomtudósoknak, közéleti személyiségeknek, hogy létezik-e szervezett magánhatalom. Ha azt válaszolják, hogy nem létezik, akkor kérdezze meg, hogy miért nem létezik. Ha azt válaszolják, hogy létezik, akkor kérdezze meg: hol létezik és miként fejti ki működését?

Erre a kezdeményezésemre máig semmilyen választ nem kaptam. Most azt kérdem a hozzám hasonlóan gondolkodóktól, hogy segítsenek ezt a kérdést úgy eljuttatni Kálmán Olgához és az ATV illetékeseihez, hogy arra érdemben kapjak választ. Az ez irányú segítségét mindenkinek hálásan köszönöm előre is.

Tisztelettel és barátsággal,
Dr Drábik János


Kedves Kálmán Olga!

Szorgalmas nézője vagyok és a SZER egykori szerkesztőjeként nagyra értékelem – gyakran virtuóz képességeket igénylő – műsorait. Azt kérdezem: létezik-e Ön szerint nemzetközileg is és Magyarországon is szervezett magánhatalom? Ha nem létezik – akár nemzetközileg, akár Magyarországon – akkor ezt mivel lehet bizonyítani? Ha viszont létezik szervezett magánhatalom, akkor annak melyek az érdekérvényesítő struktúrái és azok hogyan működnek?

A szűk terjedelem okán csak egy tényt említek annak az alátámasztására, hogy – véleményem szerint – van szervezett magánhatalom. A Zürich-i Egyetem kutatócsoportja tavaly kimutatta, hogy a világon ma működő 43 ezer transznacionális korporációnak 147 globális bank a tulajdonosa, ez a 147 bank pedig mintegy 300 szupergazdag bankárdinasztia tulajdonában van. Mivel a vagyon az hatalom is, ezért ekkora vagyoni koncentráció óriási hatalmat jelent. Ez a globális szervezett magánhatalom. Természetesen Magyarország is ennek a világméretű szervezett magánhatalomnak a hegemóniája alatt létezik, minthogy az Európai Unió is.

Szívesen venném, ha egyetlen-egyszer ezzel a témával is foglalkozna és megkérdezne hiteles szakértőket arról, hogy szerintük miért nem létezik a szervezett magánhatalom? Ha pedig azt mondanák, hogy létezik, akkor elmondanák, milyen struktúrái vannak és azok hogyan működnek? Ezeknek a struktúráknak milyen a viszonya a szervezett közhatalommal, az államhatalommal és az egyes országok kormányaival?

Annak a tisztázása, hogy létezik-e vagy se szervezett magánhatalom, fontos kérdés, mert egy sor égető problémát más megvilágításba helyezne itt nálunk Magyarországon is.

További sikeres tevékenységet kívánva, maradok tisztelettel,

Dr Drábik János

Reklámok