A Magyarországról kiáramló tőke 242 milliárd dollár 1980 és 2012 között

A pénzuralmi világrend kialakítói arról is gondoskodtak, hogy mesés jövedelmüket kivonják a közteherviselés alól. A Tax Justice Network szervezet, amely az off-shore befektetések és vagyonok kutatására szakosodott, és amelynek James Henry a vezetője, 2012. július 23-án nyilvánosságra hozott tanulmányában megállapította, hogy 21 trillió dollár (egy trillió itt ezer milliárdot jelent) pénz áramolhatott az adóparadicsomokba  az elmúlt harminc éveben. A  Magyarországról kiáramló tőke – 242 milliárd dollár – meghaladja az ország teljes külső adósságát. Magyarország a régiós államokat megelőzve az első húsz állam között szerepel. Ennek az lehet az oka, hogy Magyarországon sokáig lehetett off-shore céget bejegyezni.

Ebből az is következik: nem biztos, hogy a becsült 242 milliárd dollár teljes egészét Magyarországon termelték. John Christensen, a Tax Justice civil szervezet igazgatója szerint az adóparadicsomok száma a gazdasági válság óta folyamatosan bővül. Ezzel együtt növekszik az ide menekített vagyonok mértéke is. Jelenleg 73 off-shore központot tartanak nyilván világszerte. A 21 ezer milliárd dollár értékű off-shore számlák azonban nem tartalmazzák az off-shore ingatlanokat, a hajókat, és a céges tulajdont. Mégis ez az összeg megegyezik az Egyesült Államok és Japán együttes évi nemzeti össztermékével.

Ami Magyarországot illeti – méretéhez és tőkeerejéhez képest – igen nagy veszteséget szenvedett az elmúlt évtizedekben, az off-shore paradicsomokba kimenekített pénzek miatt. A 242 milliárd dollár magántőke ugyanis a teljes magyar államadósság két és félszerese. A 242 milliárd dollár abszolút mértékben is magas, ezért szerepel Magyarország e szomorú világranglista tizenkettedik helyén, de Európában az első. Christensen szerint Magyarországról az 1980-as évektől kezdve áramlott ki a pénz a tőkepiaci liberalizáció pedig még könnyebbé tette a magánvagyonok kimentését. Vajon ki fogják-e deríteni valaha is az illetékesek, hogy a pénzhatalmi világelit és hazai kozmopolita, komprádor és kollaboráns kiszolgálói közül név-szerint kik felelősek a magyar nép e kolosszális méretű kirablásáért?

Felhasznált forrás: Tax Justice Network – Revealed: global super-rich has at least $21 trillion hidden in secret tax havens, Sunday 22. July 2012.

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.

Reklámok