A BRICS a világkereskedelem egyre fontosabb részévé válik

A BRICS országok bejelentették: kiépítik új pénzügyi rendszerüket és mellőzik a Nemzetközi Valutaalapot, valamint a Világbankot és a dollárban történő elszámolást. A BRICS országok által létrehozott új bankrendszer tehát véglegessé tette a Wall Street és a Pentagon által irányított kapitalizmus bukását.

BRICs //Forrás: .telegraph.co.uk; "Economic focus should shift from the BRICs to Africa’s emerging markets"

BRICs //Forrás: .telegraph.co.uk; “Economic focus should shift from the BRICs to Africa’s emerging markets”

A petro-dollár rendszer radikális gyöngítése annak az aszimmetrikus stratégiának a része, amellyel Moszkva védekezik az agresszíven előnyomuló Washingtonnal és NATO-val szemben. A multipoláris világrend és a nemzetközi jog uralmának a visszaállítása érdekében Moszkva szorgalmazza az intézményi változásokat is. Így többek között a Nemzetközi Valutaalap helyébe, amely megszigorító intézkedéseivel rengeteg kárt okozott elsősorban a gazdaságilag gyengébb államoknak a barter-rendszer kiszélesítését; és a BRICS által már bevezetett intézményeket ajánlja.

A BRICS 2014 júliusában megállapodott, hogy létrehoz 100 milliárd dolláros méretű kezdő alappal olyan fejlesztési bankot, amely az IMF és más globális bankok és hitelszervezetek helyébe lépne. (A dollárra utalást, mint számosítást, csak az összehasonlítás érdekében használtuk ki. Az egész rendszer a dollár szerepének a csökkentését célozza a nemzetközi kereskedelemben.)

2014. augusztus közepén – amikor ezeket a sorokat írjuk – teljesen világos, hogy a washingtoni pénzhatalmi elit agressziója Ukrajnában arra kényszerítette Moszkvát, hogy védekezésként ellenlépésekhez folyamodjon. A Kreml számos okból kerüli, hogy katonailag konfrontálódjon Amerikával és a NATO-val. Putyin és munkatársai ehelyett a Nyugat pénzuralmi rendszerének a gyengéit vették célba. A BRICS fejlesztési bankja megkérdőjelezi az IMF meghatározó szerepét, mint „lender of last resort”(utolsó menedékhely), amely jelentős mértékben megnövelte a gazdag nyugati országok hatalmát.

A pénzhatalmi világelit stratégája hallgat arról, hogy a BRICS a világkereskedelem egyre fontosabb részévé válik, amely a dollár-rendszer valószínű felbomlása után átveheti a vezető szerepet a világgazdaságban.

A legfontosabb fejlemény az ázsiai antant katonai szövetség, a SCO és a BRICS gazdasági közösség létrejötte. (A legújabb fejlemény pedig az, hogy Oroszország és Argentína fogott össze egy Amerika- és dollármentes gazdasági és pénzügyi rendszer létrehozása érdekében.)

Tény, hogy Kína és Oroszország katonai és gazdasági-pénzügyi együttműködése megerősödött. Ezt az ellenpólust nemcsak a BRICS, de számos más szervezet is támogatja, így az ALBA (a latin-amerikai és karib-tengeri országok közössége), a Mercosur (a dél-amerikai országok kereskedelmi szervezete), a CSTO (a kollektív biztonsági szerződés szervezete, amelyhez az egykori Szovjetunió hat utódállama tartozik), valamint az EAEC (a dél-kelet- ázsiai országok szabadkereskedelmi szervezete). Ezek ma már a világ lakosságának a többségét tömörítik.

 

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.

Reklámok