Hatékonyak lehetnek-e az Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók?

Paul Craig Roberts, aki már hosszabb ideje elemzi az Ukrajnában kialakult helyzetet, úgy látja, hogy Peking sem maradhat tétlen, mert Kína a washingtoni stratégák következő célpontja és hasonló bánásmódra számíthat. (paulcraigroberts.org; Washington’s War Against Russia — Paul Craig Roberts) Washington mindkét országot le akarja győzni: vagy belső konfliktus szításával, vagy háborúval.

Sem Obama, sem kormányzatának bármely tagja, sem az amerikai törvényhozás egyetlen képviselője vagy szenátora nem adta a jelét annak, hogy le akarja állítani Washington előre nyomulását az egész világ feletti hegemónia megszerzéséért. Az Egyesült Államok gazdasága ma már rá van utalva arra, hogy más országokat fosztogasson. Washington uralmi helyzete ma már elengedhetetlen az amerikai kapitalizmus e korrupt formájának a fenntartásához.

Szocsiban 2014. szeptember 19-én rendezett Nemzetközi Befektetési Konferencián Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus nyomán az európai biztonsági rendszer egésze került veszélybe. Az alapvető európai értékek mehetnek veszendőbe azzal, ha a nyugati hatalmak továbbra is zsarolják Oroszországot. A NATO arra hivatkozva növeli jelenlétét Oroszországgal határos tagállamaiban, hogy azokat meg kell erősíteni az orosz fenyegetéssel szemben. A NATO felfüggesztette az együttműködését Moszkvával. Az EU és az Egyesült Államok arra hivatkozva vezetett be szankciókat, hogy az orosz vezetés beavatkozik az ukrán válságba.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő //Forrás: nyugatijelen.com; "Oroszország már nem épít államkapitalizmust"

Dmitrij Medvegyev orosz államfő //Forrás: nyugatijelen.com; “Oroszország már nem épít államkapitalizmust”

Medvegyev hangsúlyozta, hogy Oroszország szuverén állam, amelynek joga van meghatározni és érvényesíteni saját nemzeti érdekeit. Az Oroszország elleni szankciók hiábavalóak és csak az lesz a következményük, hogy meggyengül a világgazdaság stabilitása. Medvegyev emlékeztetett arra, hogy Oroszország még mindig a világ legnagyobb területének országa, amely nukleáris nagyhatalom, és százötven-milliós lakosságával, jelentős természeti erőforrásaival nagy fogyasztói piacot jelent. Nem lehet megjósolni milyen hatása lesz a világ hatodik legnagyobb gazdaságával szemben érvényesített szankcióknak. 2014 szeptemberében már észrevehető, hogy megszűnt a világ pénzügyi és kereskedelmi rendszereinek a stabilitása. Moszkva azonban nyitva hagyta a kaput a Nyugat előtt és kész tárgyalni a nézeteltérésekről. Moszkva azért nyitott Kelet felé, mert ez az átalakulóban lévő világ gazdasági folyamataiból következik. Az orosz kormány egy másik tagja, az energiaügyi miniszter pedig azt közölte, hogy a következő években megduplázhatják a kőolaj és a földgáz kivitelt az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. Még 2014 szeptemberében elkezdték a Szibériát Kínával összekötő háromezer km hosszúságú gázvezeték csöveinek a lefektetését.

A lap szövege szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználni csak pontos forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.

Reklámok